Sporturi nautice in zona
Sporturi nautice in zona

Litoralul romanesc asteapta din ce in ce mai multi iubitori ai sporturilor nautice. 

10511082_726904640700696_8608229917748125572_nIn functie de pasiune, dorinta si posibilitati, puteti incerca de la sporturile sau activitatile numite de agrement (tractari cu colaci sau banane gonflabile, plimbari cu hidrobicicleta sau skijet-ul, ridicari cu parasuta, stand-up paddling) pana la cele mai exclusiviste (yahting, windsurfing, ski nautic si wakeboarding, kitesurfing, flyboarding, scufundari), care necesita o pregatire initiala sau cursuri. (Mamaia este statiunea cu cele mai multe oportunitati in acest sens).

Cei care nu vor sa se lupte cu valurile Marii Negre pot opta pentru aceleasi senzatii tari pe lacurile Tabacariei si Siutghiol. Sporturile nautice sunt privite cu mare interes de autoritatile locale si centrale. In acest sezon veti avea ocazia sa practicati windsurf, agrement cu barci sau hidrobiciclete, precum si pontoanele pentru plimbarile cu vaporase sau ambarcatiuni mari, vor fi o distractie garantata.

Mamaia, cea mai completa statiune din punct de vedere al facilitatilor pentru dezvoltarea activitatilor nautice, face obiectul unor investitii majore. In Mamaia functioneaza opt baze de agrement, patru pe malul lacului Siutghiol si patru la malul marii. Puteti incerca senzatiile unei ridicari cu parasuta, tractari cu banane gonflabile, windsurfing, caiac-canoe, plimbari cu ski-jetul, veliere tip catamaran si caravele. Tot aici se pot deprinde primele manevre ale velelor la scoala de yachting.

Litoralul romanesc este din ce in ce mai atractiv pentru persoanele care isi doresc sa aiba parte de o vacanta activa. Sproturile nautice sunt tot mai practicate de impatimitii inotului si senzatiilor tari. In acest an poti practica pe litoralul Marii Negre cateva sporturi inedite:

Parasailing

Ridicarea cu parasuta sau parasailing-ul este o activitate recreativa, in care o persoana sau chiar doua sau trei, sunt ridicate in aer cu ajutorul unei parasute speciale numite parasail, trasa de o ambarcatiune.

Stand Up PaddleStand Up Paddle

Este un sport cu radacini polineziene ce reprezinta o forma veche de surfing, pentru care nu este nevoie de valuri. Nu necesita o pregatire speciala si poate fi practicat de catre aproape oricine, cu un echipament compus dintr-o placa lunga si lata, pe care se sta in picioare si se vasleste cu o padela.

Flyboarding-ul
Este cel mai nou sport nautic de pe litoralul romanesc. Acesta permite propulsia aeriana la suprafata apei si executarea unor salturi complexe cu ajutorul jeturilor de apa generate de un schijet special.

WakeboardingWakeboarding/Schi nautic
Schiul nautic este unul dintre cele mai vechi sporturi nautice, care se poate practica si in tara noastra. Pentru a practica acest sport, placa de surf este atasata cu ajutorul unei franghii la o ambarcatiune cu un motor foarte puternic care te va trage dupa ea. In ultimii ani, ambarcatiunile au motoare din ce in ce mai puternice, ceea ce duce la o putere de tragere mai mare. Shiul nautic se poate practica la Eforie Nord, Eforie Sud, Mamaia si pe lacul Siutghiol. Poate fi practicat si in apropiere de Bucuresti, pe lacul Snagov.

kite surfingKitesurfing
Un sport extrem, practicat pe apa, care presupune utilizarea unui zmeu foarte puternic si a unei placi de surf. Acest sport se poate insa practica si pe iarba sau plaja. Este intalnit si pe litoralul Marii Negre, unde exista si o scoala de kitesurfing. Aici vei invata cateva dintre tainele acestui sport. Pentru a-l practica insa trebuie sa fii intr-o forma fizica foarte buna. Pe litoralul romanesc se practica wave, freestyle sau long distance, cateva stiluri de kitesurfing.

WindsurfingWindsurfingul
Este un sport pe apa care se practica folosind o placa (board) de 2-5 metri lungime propulsata de o vela atasata de placa cu o legatura rotativa si flexibila. Fiind un sport de mobilitate si echilibru, practicantii trebuie sa aiba o buna pregatire fizica si o mare rezistenta la efort. Pentru a practica surf este foarte important sa tii cont de conditiile meteo. Ai nevoie de vant puternic, care sa formeze valuri mari. Pe litoral exista si scoli specializate care te vor initia in acest sport antrenant.

Yachting
Elementele de baza pot fi invatate cu usurinta intr-o saptamana, iar inchirierea unei ambarcatiuni poate sa nu constituie un mare efort financiar. Yachtingul este o activitate care poate satisface o gama larga de interese si gusturi in functie de buget.

 

IF
Scuba Diving
Scufundarile sunt un alt sport ce se practica in Marea Neagra sub mai multe forme: scuba-diving, scufundarea libera si snorkeling-ul. Cele mai cunoscute activitati de scufundare sunt explorarea faunei, florei si peisajului submarin, fotografia si vanatoarea subacvatica.

Snorkeling-ul
O activitate sportiva de scufundare/inot, cu tub de respirat la suprafata apei. Datorita simplitatii sale, poate fi practicat de oricine, in zone cu funduri putin adanci, suficient de atragatoare si cu o buna vizibilitate.

Medicii recomanda sporturile nautice pentru tratarea si preintampinarea afectiunilor locomotorii. Apa de mare permite tonifierea musculaturii intregului corp. Pe langa faptul ca multiplica efortul la care sunt supusi muschii, intareste articulatiile si amelioreaza circulatia sanguina. Apa ofera o senzatie de lejeritate si de destindere a corpului, incomparabila cu orice altceva. Persoanele care vor sa isi tonifice musculatura fara sa se implice intr-un efort prea mare pot opta pentru aquajogging, iar cele mai temerare – in ski nautic sau caiac-canoe. Sport complet, skiul nautic tonifica musculatura membrelor inferioare, a abdomenului, a partii dorsale si a umerilor. De asemenea, amelioreaza capacitatea cardio-respiratorie. Caiac-canoe dezvolta muschii bratelor, dar si muschii abdominali sunt foarte solicitati. Acest sport ofera practicantului forta, suplete, rezistenta fizica si dezvoltarea armonioasa a corpului. De asemenea, influenteaza pozitiv mobilitatea articulara si a coloanei vertebrale.